Την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023 υλοποιήθηκε το Α΄ μέρος σεμιναρίου με θέμα: «Απώλεια και το πένθος» από την κλινική ψυχολόγο, Δένη Χριστίνα MSc Κλινικής και Ψυχολογία και Νευροψυχολογία Α.Π.Θ., , το οποίο διοργάνωσε το 2ο  Δημοτικό Σχολείο Αιγινίου,  στο πλαίσιο της ενδοσχολικής επιμόρφωσης.

Στο πλαίσιο της επιμόρφωσης οι εκπαιδευτικοί του σχολείου ενημερώθηκαν πώς βιώνει ένα μικρό παιδί την απώλεια και το πένθος. Διευκρινίστηκε από την εισηγήτρια ότι απώλεια για ένα μικρό παιδί μπορεί να είναι ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου ή και ενός αγαπημένου ζώου, ο χωρισμός των γονιών του, ή ακόμη και το να χάσει το αγαπημένο του παιχνίδι. Επίσης τονίστηκε ότι όλα τα παιδιά θρηνούν ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Ο θρήνος είναι μια απόλυτα φυσιολογική αντίδραση σε ένα γεγονός που βιώνουν ως απώλεια. Ο θρήνος δεν είναι απλώς μια κατάσταση, είναι μια δυναμική διεργασία μέσα από την οποία το παιδί αποδέχεται προοδευτικά την απώλεια, βιώνει τον πόνο που απορρέει από αυτή και σταδιακά μαθαίνει να ζει σε μια νέα πραγματικότητα από την οποία απουσιάζει το αγαπημένο του πρόσωπο ή οτιδήποτε άλλο αγαπημένο.

Επίσης αναφέρθηκε ότι κάθε παιδί θρηνεί με το δικό του τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σωστοί ή λάθος τρόποι θρήνου. Ο θρήνος περιλαμβάνει ορισμένες διεργασίες και στάδια τα οποία το παιδί καλείται να ολοκληρώσει προκειμένου να προσαρμοστεί στην απώλεια. Στις διεργασίες αυτές το παιδί έχει έναν ενεργό ρόλο και το περιβάλλον μπορεί να διευκολύνει την ολοκλήρωσή τους.

Τελειώνοντας το Α΄ μέρος της επιμόρφωσης υλοποιήθηκε και μια βιωματική δράση κατά την οποία η εισηγήτρια έσπασε ένα πήλινο αγγείο και μας μοίρασε από ένα κομμάτι για να γράψουμε πάνω σχετικές εμπειρίες και συναισθήματα και να τα παρουσιάσουμε στην επόμενη συνάντηση.

Η Διεύθυνση και το Διδακτικό Προσωπικό ευχαριστεί θερμά την εισηγήτρια Χριστίνα Δένη για την άρτια παρουσίαση του θέματος και περιμένουμε την συνέχεια την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023.

ΑΠΩΛΕΙΑ 5   ΑΠΩΛΕΙΑ 7  ΑΠΩΛΕΙΑ 9

 

ΑΠΩΛΕΙΑ 2  ΑΠΩΛΕΙΑ 10  ΑΠΩΛΕΙΑ 11

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>