Στις 15 Δεκεμβρίου 1972, με απόφαση της γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., αφού διαπιστώθηκε ότι τα συμπτώματα  της οικολογικής κρίσης μεγεθύνονται και απλώνονται  σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης και υποβαθμίζονται ανησυχητικά τόσο το φυσικό όσο και το ανθρωπογενές περιβάλλον, καθιερώνεται η 5η Ιουνίου ως «Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος». Πρόκειται για μία ημέρα που υπενθυμίζει σε όλους την πολλαπλή σημασία του περιβάλλοντος καθώς και την προσπάθεια που πρέπει να καταβάλλεται για την διατήρηση των οικολογικών ισορροπιών. Επίσης η ημέρα αυτή στοχεύει, μέσω διαφόρων εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων για τα περιβαλλοντικά θέματα έτσι ώστε να προστατεύσουμε τον πλανήτη και να τον παραδώσουμε καλύτερο από ότι τον παραλάβαμε στις νέες γενιές.

Ο άνθρωπος αντλεί από το Περιβάλλον τη δυνατότητα να ζει και να δημιουργεί. Η αρμονική αυτή ισορροπία επέτρεψε τη δημιουργία του πολιτισμού και τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας ζωής. Όμως η αρμονική αυτή σχέση, στις μέρες μας έχει διαταραχθεί σοβαρά.

Η δίψα  του ανθρώπου για το κέρδος, η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων,  και η ανεξέλεγκτη ρύπανση έχουν επιφέρει ακραίες κλιματικές αλλαγές και υπερθέρμανση του πλανήτη, ώστε να απειλείται πλέον, όχι μόνο η  ύπαρξη του ανθρώπου, αλλά και της ίδιας της ζωής.

Όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια για τον πλανήτη  και ότι απαιτείται άμεση παρέμβαση των κυβερνήσεων, για να σταματήσει η συνεχής περιβαλλοντική υποβάθμιση. Απαιτείται όμως και η ευαισθητοποίηση όλων των ανθρώπων και όλων των κοινωνιών για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα. Χρειάζεται να προσπαθήσουμε ακόμη περισσότερο. Όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά. Πώς; Αλλάζοντας και τις καθημερινές μας συνήθειες. Δεν αρκεί να δηλώνουμε περιβαλλοντικά ευαίσθητοι, αλλά πρέπει να το αποδεικνύουμε σε κάθε πτυχή της ζωής και της δραστηριότητάς μας. Το ξέρετε ότι:

-     2 στους 10 ανθρώπους του πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό με αποτέλεσμα να πεθαίνουν 4.000 παιδιά κάθε χρόνο.

Είναι επείγουσα και επιβεβλημένη η  άμεση αλλαγή της συμπεριφοράς, της νοοτροπίας και των καταναλωτικών προτύπων για να αντιστραφεί η σημερινή κατάσταση. Πρέπει να γίνει συνείδηση ότι ηανάπτυξη είναι δυνατή και από διαφορετικούς ¨δρόμους¨. Ανάπτυξη με σεβασμό στη φύση και την αειφορία. Γιατί η φύση έχει αρχές και κανόνες και εκδικείται εκείνους που τους περιφρονούν!

Έτσι κι εμεις σήμερα, 5 Ιουνίου, Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος μετατρέψαμε το σχολείο μας  σε εργαστήρι.

233W   236W

239W   242W

252W   264W

266W

Αφού έγινε πρώτα ενημέρωση από τους δασκάλους στην τάξη ακολούθησαν διάφορες δραστηριότητες ευαισθητοποίησης  των  μαθητών . Οι μικροί μαθητές της Α΄ τάξης διάβασαν ανάλογα λογοτεχνικά κείμενα, έγραψαν αινίγματα και ακροστιχίδες και τέλος ζωγράφισαν όλοι μαζί σε χαρτί του μέτρου για το περιβάλλον στέλνοντας το μήνυμα σε όλους μας:  «Θέλουμε καθαρές θάλασσες».

235w   237w

237w    244w

246w   250w

254w   255w

261w    263w

 

Οι μαθητές της Β΄ τάξης έφεραν φυτά και λουλούδια και με τη δασκάλα τους σκάλισαν, φύτεψαν και πότισαν τις γλάστρες μετατρέποντας την είσοδο του σχολείου σε ανθισμένο κήπο!

288w

Οι μαθητές της Γ ΄ τάξης αφού άκουσαν με προσοχή την ιστορία «??που γεννιόταν και πέθαινε», ζωγράφισαν πολύ όμορφα θέματα για το περιβάλλον, μετά τα ανάρτησαν σε χαρτί του μέτρου και έστειλαν το δικό τους μήνυμα?.

268w   269w

270w   271w

Οι μεγάλες τάξεις Δ΄ και Ε΄ παρακολούθησαν την παρουσίαση του δασολόγου και ορνιθολόγου, κ. Γκάσιου Αλέξανδρου, δασολόγου.ορνιθολόγου, Επιστημονικού Συνεργάτη της ΣΤ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης, που είχαμε καλεσμένο με θέμα :«Η βιοποικιλότητα του δάσους και η σημασία της προστασίας του». Αρχικά του είχαν ετοιμάσει τη δική τους παρουσίαση… έτσι οι μαθητές της Ε΄ τάξης του αφιέρωσαν το τραγούδι  “Ν’ αγαπάς” του παντελή Θαλασσινού που αναφέρεται στο μεγαλείο της φύσης, μόνο που η εκτέλεση του ρεφρέν από μια μαθήτριας της τάξης στη νοηματική, του έδωσε άλλη αξία και άλλη διάσταση… Στη συνέχεια μια μαθήτρια και ένας μαθητής διάβασαν το ποίημα που σκάρωσαν για το περιβάλλον.

274w   275w

279w   284w

Τέλος ο κ. Γκάσιος Αλέξανδρος όχι μόνο μας παρουσίασε την ομορφιά και την ποικιλία των φυτών και των λουλουδιών του δάσους αλλά και των ζώων που αν και άγρια έχουν τη δική τους ομορφιά και αξία μέσα στο περιβάλλον. Τέλος μας τόνισε ότι καθετί στη φύση είναι χρήσιμο και θα πρέπει να υπάρχει ισορροπία γιατί αν κάποιος πληθυσμός υπερπολλαπλασιαστεί ή εξαφανιστεί αυτό τότε θα είναι σε βάρος κάποιου άλλου. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τις ομορφιές του δάσους και της φύσης γενικά και υποσχέθηκαν ν? αλλάξουν τις καθημερινές τους συνήθειες ώστε να επιβαρύνουν όσο το δυνατόν λιγότερο το περιβάλλον με τις επιλογές τους.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Γκάσιο Αλέξανδρο που ανταποκρίθηκε άμεσα στο κάλεσμα μας και υποσχόμαστε και του χρόνου να οργανώσουμε μια εκδήλωση με ανάλογο θέμα!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>