747w    748w

Την Πέμπτη 7 Μαΐου οι μαθητές της Β΄ τάξης μαζί με τις δασκάλες τους, Κυριακούλη Μαρία και Μπιτζιώνη Άννα, επισκέφθηκαν τον φούρνο του κ. Παπάζογλου Νίκου για να φτιάξουμε όλοι μαζί σταφιδόψωμα και ελαιόψωμα στα πλαίσια του περιβαλλοντικού προγράμματος που υλοποιούν φέτος.

750w    817w

Αφού μας καλωσόρισε ο κ. Παπάζογλου στο φούρνο του, μας εξήγησε πόσο σημαντική είναι η καθαριότητα στο εργαστήρι του και γι? αυτό μοίρασε σε όλους μας ποδιές και σκουφάκια για να μη πέσει και καμιά τρίχα στο ζυμάρι και ξέρετε τότε? επίσης μας έβαλε να πλύνουμε όλοι τα χέρια μας για να μπορέσουμε να πιάσουμε το ζυμάρι?

753w    779w

780w    781w

782w   783w

784w   786w

Στη συνέχεια μας ξενάγησε στο εργαστήριο του και μαγευτήκαμε από τα πολλά μηχανήματα που χρειάζονται συγκρίνοντας τα με την απλή ξύλινη σκάφη που χρειαζόταν οι γιαγιάδες μας για να φτιάξουν το ψωμί στο σπίτι. Λοιπόν είδαμε ένα μηχάνημα για το ζύμωμα του ψωμιού, ένα άλλο για το ξεχώρισμα σε φρατζόλες, ένα άλλο για τη σφολιάτα, άλλο για το ζύγισμα, άλλο για τα κουλουράκια μα το πιο μεγάλο και εντυπωσιακό ήταν ο φούρνος που χωρούσε τόσα πολλά ψωμιά και έκανε τόση ζέστη κοντά του?

758w    759w

761w    762w

764w    769w

766w

Μετά την γνωριμία μας με τα μηχανήματα αρχίσαμε τις ετοιμασίες για το ζυμάρι με το οποίο θα φτιάχναμε τα ελαιόψωμα. Αρχικά ο κ. Νίκος μας είπε τα υλικά, μετά τα ζυγίσαμε και τέλος τον βοηθήσαμε να τα βάλει σε ένα μηχάνημα που έμοιαζε με το μεγάλο μίξερ της μαμάς αλλά το λένε ζυμωτήριο. Το αφήσαμε να τα ζυμώνει όλα μαζί για πέντε λεπτά και έπειτα ρίξαμε και το τελευταίο υλικό, τις ελιές. Όπως όλα τα ζυμάρια, όπως μας τόνισε ό κ. Νίκος έτσι κι αυτό χρειάζεται να ξεκουραστεί λίγο γι? αυτό το αφήσαμε στην άκρη και γράψαμε την παρακάτω συνταγή για τα ελαιόψωμα:

816w

ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΜΑΣ

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 20 γρ. αλάτι
  • 20 γρ. ζάχαρη
  • 30 γρ. μαγιά
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • 10 γρ. ρίγανη
  • 500 γρ. νερό
  • 100 γρ. ελιές

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαργαρίνη, το αλάτι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το κονιάκ με το μισό νερό και στη συνέχεια προσθέτουμε και τη μαγιά. Τα ζυμώνουμε και συμπληρώνουμε λίγο-λίγο νεράκι. Όταν είναι έτοιμο το ζυμάρι μας προσθέτουμε και τις ελιές. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα και έπειτα το χωρίζουμε σε κομμάτια και το πλάθουμε με απαλές κινήσεις σε κορδόνια που τα δίνουμε το σχήμα του σαλιγκαριού. Τέλος τα ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180 C και καλή σας όρεξη!

772w    774w

777w    791w

794w    793w

796w

Έπειτα από δεκαπέντε λεπτά μαζευτήκαμε γύρω από το μεγάλο τραπέζι και ο κ. Νίκος με τους βοηθούς του χώρισαν το ζυμάρι σε κομμάτια αφού πρώτα τα ζύγισαν και στη συνέχεια μας έδειξε πως πρέπει  να πλάθουμε το ζυμάρι, με απαλές κινήσεις και να μη το πιέζουμε πολύ? αφού το κάναμε λεπτό κορδόνι το τυλίξαμε σαλιγκαράκι και το βάλαμε σε κάτι μεγάλα ταψιά που τα λένε λαμαρίνες, τα αφήσαμε στην άκρη να φουσκώσουν για να τα ψήσουμε.

757w    778w

Τώρα ήρθε η ώρα να ετοιμάσουμε το ζυμάρι για τα σταφιδόψωμα. Μόνο που αυτό έπρεπε να είναι γλυκό γι? αυτό βάλαμε ζάχαρη, κανέλα και λίγο κονιάκ  για άρωμα, τα ρίξαμε όλα πάλι στο ζυμωτήριο και περιμέναμε ώσπου να ενωθούν καλά όλα τα υλικά. Στο τέλος πάλι ρίξαμε και τις σταφίδες που όμως, όπως μας είπε ο κ. Νίκος, τις είχε βάλει στο νερό από την προηγούμενη ημέρα για να φουσκώσουν και να μαλακώσουν. Μέχρι να ξεκουραστεί κι αυτό το ζυμάρι εμείς παρατηρήσαμε πόσο φούσκωσαν τα ελαιόψωμα μας και τώρα ήταν έτοιμα να τα βάλουμε στο φούρνο.

Γράψαμε και πάλι τη συνταγή για τα σταφιδόψωμα μας και σας την παρουσιάζουμε παρακάτω:

ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΜΑΣ

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 20 γρ. αλάτι
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 40 γρ. μαγιά
  • 50 γρ. μαργαρίνη
  • 10 γρ. κανέλα
  • 500 γρ. νερό
  • 100 γρ. σταφίδες
  • Λίγο κονιάκ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαργαρίνη, το αλάτι, τη ζάχαρη, την κανέλα, το κονιάκ με το μισό νερό και στη συνέχεια προσθέτουμε και τη μαγιά. Τα ζυμώνουμε και συμπληρώνουμε λίγο-λίγο νεράκι. Όταν είναι έτοιμο το ζυμάρι μας προσθέτουμε και τις ελιές. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί μισή ώρα και έπειτα το χωρίζουμε σε κομμάτια και το πλάθουμε με απαλές κινήσεις σε κορδόνια που τα δίνουμε το σχήμα του σαλιγκαριού. Τέλος τα ψήνουμε για 30 λεπτά στους 180 C και καλή σας όρεξη!

798w    799w

800w   802w

803w   807w

811w   814w

..και μόλις έβαλε στο τραπέζι ο κ. Νίκος το ζυμάρι ανασκουμπωθήκαμε και ήμασταν έτοιμοι να πλάσουμε μόνοι μας τα σταφιδόψωμα μας. Όσο γέμιζαν τα ταψιά τόσο η χαρά μας μεγάλωνε και μας είχε πλημμυρίσει και αυτή η υπέροχη μυρωδιά από τα ελαιόψωμα που ψηνόταν άλλα και από τα σταφιδόψωμα που μας είπε ο κ. Νίκος να μυρίσουμε την κανέλα?  Τέλος πολύ ευχαριστημένοι από τη δουλειά μας και αρκετά κουρασμένοι καθίσαμε κάτω να περιμένουμε το αποτέλεσμα ?.

787w    788w

Οι σαφείς και λεπτομερείς οδηγίες του κ. Νίκου, η σωστή συνταγή του αλλά και η δική μας προσπάθεια μας έκανε όλους πολύ περήφανους καθώς είδαμε να ψήνονται τα φουσκωτά και μυρωδάτα ελαιόψωμα και σταφιδόψωμα μας.

818w

820w    822w

824w

Και ήρθε επιτέλους η στιγμή της δοκιμής? έτσι φεύγοντας γευτήκαμε τα δημιουργήματά μας και ένα χυμό και υποσχεθήκαμε στον κ. Νίκο να φτιάξουμε κι εμείς μαζί με τη μαμά στο σπίτι με τις συνταγές που μας έδωσε ελαιόψωμα και σταφιδόψωμα.

826w

Ήταν μια πολύ δημιουργική και ενδιαφέρουσα δραστηριότητα που ενθουσίασε τους μαθητές μας και τους κινητοποίησε να εφαρμόσουν δεξιότητες που δίνουν χαρά και απόλαυση. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Νίκο Παπάζογλου που μας δέχτηκε στο εργαστήριο του, υποστήριξε και ενημέρωσε άψογα τους μαθητές μας αλλά και τους βοηθούς του που μας βοηθούσαν συνέχεια και του ευχόμαστε να είναι πάντα τόσο θετικός σε τέτοιες προσπάθειες!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>