Οι μαθητές της Γ΄ και Δ΄ τάξης με τις δασκάλες τους, Μπιτζιώνη Άννα και Γκιπατίδου Ελένη, την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου επισκέφτηκαν το Πολιτιστικό Κέντρο του Συλλόγου «Ανατολική Ρωμυλία» για να πάρουν μέρος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα-ενδυματολογικό εργαστήρι: « Μεταξωτά, βελούδα, μάλλινα, βαμβακερά και άλλα. Οι παραδοσιακές φορεσιές του 19ου αιώνα» στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων.

Περπατώντας μέσα στη φύση, φτάσαμε στο φιλόξενο χώρο του συλλόγου. Εκεί μας περίμενε η υπεύθυνη του εργαστηρίου, κα Πραντσίδου Βάσω η οποία με πολύ μεράκι ασχολείται με την παράδοση και φροντίζει για να μείνουν οι μνήμες ζωντανές.

12δγ 13δγ

2116

15 18 19

23 20

Αρχικά περιηγηθήκαμε στις αίθουσες ανακαλύπτοντας στοιχεία από την ιστορία του τόπου μας, όπως φορεσιές και αντικείμενα καθημερινής ζωής. Ιδιαίτερη εντύπωση μας έκαναν οι λεπτομέρειες στις φορεσιές και τα στολίδια τους. Το εργαστήρι ξεκίνησε με παρουσίαση διάφορων στολών από όλη την Ελλάδα. Στη συνέχεια μέσα από μια υπέροχη ξύλινη, σκαλιστή, παραδοσιακή ντουλάπα ανακαλύψαμε ρούχα από μια άλλη εποχή και μάθαμε για τον τρόπο κατασκευής τους αλλά και η χρησιμότητα του κάθε ρούχου τόσο στη γυναικεία, όσο και την ανδρική και παιδική φορεσιά. Ακολούθησε μια βιωματική δράση στην οποία τα ίδια τα παιδιά διάλεξαν τα ρούχα με τα οποία έντυσαν ένα κορίτσι κι ένα αγόρι με την παραδοσιακή φορεσιά με τη βοήθεια της κυρίας Πραντσίδου. Οι μαθητές απόλαυσαν την κάθε στιγμή στο εργαστήρι και ένιωσαν για λίγο ότι ζούσαν στην εποχή των γιαγιάδων τους ή καλύτερα των προγιαγιάδων και προπαππούδων τους.

5γ τ 6γ τ 7γ τ

 

2γ τ

4δ τ 6δ τ 3δ τ 2δ τ  7δ τ 9δ τ 11δ τ  8δ τ

1γδ τ

Ευχαριστούμε θερμά την κα Πραντσίδου για αυτό το όμορφο ταξίδι στο παρελθόν!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>