Σήμερα, 24 Μαΐου 2023, ημέρα Τετάρτη, πραγματοποιήθηκε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αιγινίου Έκθεση Αυτοσχέδιων Μουσικών Οργάνων (ΕΑΜΟ). Η ΕΑΜΟ ήταν ανοιχτή σε μαθητές/τριες, γονείς & κηδεμόνες, στελέχη εκπαίδευσης, εκπαιδευτικούς και την τοπική κοινωνία του Αιγινίου. Από το πρωί της ίδιας ημέρας στην ΕΑΜΟ προσήλθαν παιδιά και εκπαιδευτικοί της σχολικής μονάδας. Από τις 10:45 έως τις 11:30 προσήλθαν οι μαθητές/τριες και οι εκπαιδευτικοί του 2ου Νηπιαγωγείου Αιγινίου. Τέλος, από τις 11:30 έως τις 13:00, η ΕΑΜΟ ήταν ανοιχτή σε γονείς & κηδεμόνες, σε στελέχη εκπαίδευσης καθώς και στην τοπική κοινωνία.        Η ΕΑΜΟ ολοκληρώνει το πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο: «Αυτοσχέδια Μουσικά Όργανα: Οι μαθητές/τριες γνωρίζουν τα μουσικά όργανα μέσα από την κατασκευή, τον αυτοσχεδιασμό και τη μουσική ερμηνεία». Στο πολιτιστικό πρόγραμμα, που είχε διάρκεια 5 μήνες (Ιανουάριος 2023 – Μάιος 2023), συμμετείχαν όλοι/ες οι μαθητές/τριες του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αιγινίου. Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του πολιτιστικού προγράμματος ήταν οι εκπαιδευτικοί: Παναγιώτης Μαρκουλλής (συντονιστής του προγράμματος – ΠΕ79.01), Μαρία Κυριακούλη (Διευθύντρια – ΠΕ70), Ελένη Γκιπατίδου (ΠΕ70).

Στην ΕΑΜΟ παρουσιάστηκαν μουσικά όργανα που κατασκευάστηκαν στο μάθημα της μουσικής και ειδικότερα, από τα ιδιόφωνα: μαράκες (τριπλές & μονές), κουδουνάκια, ζίλια, κουτάλια, ντέφια, ταμπουρίνα, λιθόφωνο, χαρτόφωνο, μπαστούνια βροχής και τυμπανάκια χεριού. Από τα αερόφωνα κατασκευάστηκαν σάλπιγγες και πνευσίκρουστοι σωλήνες. Τα πολύχορδα εκπροσώπησαν την ομάδα των χορδόφωνων και τα πολύχρωμα τύμπανα (μικρά και μεγάλα) αντιπροσώπευσαν την ομάδα των μεμβρανόφωνων.

Η ΕΑΜΟ ολοκληρώθηκε με παρουσίαση μουσικών δρώμενων στα οποία συμμετείχαν όλοι/ες οι μαθητές/τριες της σχολικής μονάδας. Αρχικά, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου, παρουσίασαν τα παιδιά της ΣΤ’ τάξης τα αυτοσχέδια μουσικά όργανα (ΑΜΟ). Στη συνέχεια, οι μαθητές/τριες των Α’, Β’ και Γ’ τάξεων τραγούδησαν μέρος του τραγουδιού ‘Όργανα, σώμα, φωνή’ (μουσική: C.M. Belmann, στίχοι: J. Maki, διασκευή: Ειρήνη Κακογιάννη), ενώ ταυτόχρονα συνόδευαν ρυθμικά με τα ΑΜΟ που κατασκεύασαν. Έπειτα, τα παιδιά των Ε’ και ΣΤ’ τάξεων τραγούδησαν το παραδοσιακό τραγούδι ‘Να το πούμε ένα’ (Το αηδόνι), συνοδεύοντας ρυθμικά με χρήση ηχηρών κινήσεων του σώματος (bodypercussion). Τέλος, οι μαθητές/τριες της Δ’ τάξης συνόδεψαν ρυθμικά με ΑΜΟ το ‘RondoAllaTurca’ του WolfgangAmadeusMozart. Η προετοιμασία/διδασκαλία και παρουσίαση των μουσικών δρώμενων έγινε από τον Εκπαιδευτικό Μουσικής Επιστήμης του σχολείου κατά τη σχολική χρονιά 2022-23, Παναγιώτη Μαρκουλλή (ΠΕ79.01). Μετά τη λήξη της ΕΑΜΟ και των μουσικών δρώμενων, τα ΑΜΟ μοιράστηκαν στους/στις μαθητές/τριες του σχολείου.

Συνοδευτικό Υλικό Πολιτιστικού Προγράμματος – 2ο Δημοτικό Σχ. Αιγινίου – 2022-23

ΜΑΡΚΟΥΛΛΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>