Στο πλαίσιο του μαθήματος της ιστορίας της Δ΄ τάξη, ασχοληθήκαμε με την τοπική ιστορία, δηλαδή την ιστορία του Αιγινίου. Έτσι οργανώσαμε μια ξενάγηση στην Επισκέψιμη Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου ώστε να συλλέξουμε πληροφορίες από την αρχαιολόγο Αθηνά Αθανασιάδου η οποία ασχολήθηκε με τις ανασκαφές στον τόπο μας. Καθώς οι μαθητές ήθελαν να μάθουν από πότε κατοικείται το Αιγίνιο, έγιναν για λίγο μικροί ερευνητές, δημοσιογράφοι, πήραν τα μπλοκάκια και τα μολύβια τους και κεραυνοβολήσαν την Αρχαιολόγο με πολλές ερωτήσεις. Οι απαντήσεις και τα ευρήματα που είδαν εκεί τους έκαναν μεγάλη εντύπωση και ενθουσιάστηκαν με την πληροφορία ότι από την εποχή του χαλκού μέχρι σήμερα το Αιγίνιο κατοικούνταν συνεχώς.

τοπικη ιστορια 24   τοπικη ιστορια 22   τοπικη ιστορια 23β

τοπικη ιστορια 21  τοπικη ιστορια 20   τοπικη ιστορια 19

τοπικη ιστορια 18 τοπικη ιστορια 17 τοπικη ιστορια 16

τοπικη ιστορια 11 τοπικη ιστορια 12 τοπικη ιστορια 13

Βέβαια οι πληροφορίες έφτασαν μέχρι τα Ελληνιστικά χρόνια με την επίσκεψη μας στον μακεδονικό τάφο του Κορινού και την Ρωμαϊκή εποχή. Στη συνέχεια συλλέξαμε πληροφορίες από τις μαρτυρίες των  παππούδων και των γονέων τους συμπληρώνοντας το μωσαϊκό της τοπικής ιστορίας. Έτσι βγήκε ένα μικρό ομαδικό κείμενο από τους μαθητές της Δ΄ τάξης για την ιστορία του τόπου μας, του Αιγινίου Πιερίας και ελπίζουμε την επόμενη σχολική χρονιά να το πλουτίσουμε κι άλλο.

τοπικη ιστορια 4    τοπικη ιστορια 5   τοπικη ιστορια 8β

τοπικη ιστορια 1β     τοπικη ιστορια 9β

κειμενο

Οι μαθητές της Δ΄ τάξης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>