Παρασκευή 13 Μάϊου οι μαθητές της Δ΄ και Ε΄ τάξης επισκέφθηκαν το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και το Μουσείο Τεχνολογίας “NOESIS” στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Εκεί είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στο πλανητάριο μια ζωντανή παρουσίαση αστρονομικού περιεχομένου, συνοδευόμενη από ένα παιχνίδι γνώσεων με ερωτήσεις και απαντήσεις και συγκεκριμένα την  «Διαστημική αποστολή 301». Σε αυτή έμαθαν ότι η ζωή στη Γη εμφανίστηκε πριν από δισεκατομμύρια χρόνια και εξελίχθηκε ώστε σήμερα οι άνθρωποι να ψάχνουν για άλλες μορφές ζωής πέρα από τον πλανήτη μας. Στο ταξίδι αυτό έμαθαν επίσης για τις συνθήκες που επέτρεψαν τη ζωή να εμφανιστεί και να υπάρχει μέχρι σήμερα στη Γη. Ταξιδέψαν στον κοντινό πλανήτη Άρη και στα παγωμένα φεγγάρια του Δία και του Κρόνου για να ψάξουν την πιθανότητα να κρύβουν κάποιες πρωτόγονες μορφές ζωής. Έμαθαν πώς οι αστρονόμοι ψάχνουν ανάμεσα στα δισεκατομμύρια αστέρια του γαλαξία μας να βρουν τη δίδυμη αδερφή της Γης και αναρωτήθηκαν εάν σε κάποιους από αυτούς τους κόσμους ευφυή όντα σαν και εμάς ατενίζουν την απεραντοσύνη του σύμπαντος και αναρωτιούνται: «Είμαστε μόνοι στο σύμπαν;».

Το πρόγραμμα συνδέεται με το μάθημα της Γεωγραφίας, των Φυσικών, της Μελέτης Περιβάλλοντος και των Εργαστηρίων δεξιοτήτων συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ολοκλήρωση τους με τις πληροφορίες που αποκόμισαν. Οι μαθητές μας ενθουσιάστηκαν, το απόλαυσαν και σίγουρα κάποιοι προβληματίστηκαν ενώ άλλοι έλυσαν τις απορίες τους.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν το μουσείο Τεχνολογίας και ξεναγήθηκαν στο Τεχνοπάρκο. Τα διαδραστικά και συμμετοχικά εκθέματα εδώ ενθάρρυναν την ενασχόληση τους με την τεχνολογία, εισήγαγαν σταδιακά τους μαθητές μας στη λογική και στις μεθόδους της επιστημονικής σκέψης και έκαναν την κατανόηση βασικών επιστημονικών νόμων και θεμάτων, κυριολεκτικά, παιχνίδι.

Τα χαμογελαστά προσωπάκια τους αποδεικνύουν περίτρανα ότι όσα είδαν, άκουσαν ή συμμετείχαν σίγουρα θα τους μείνουν αξέχαστα!

NOESIS 5A   NOESIS 3   NOESIS 12

NOESIS 1A   NOESIS 6   NOESIS 7   NOESIS 8    NOESIS 9    NOESIS 11

NOESIS 12    NOESIS 2A   NOESIS 4A

Ν0ΕΣΙΣ 1Δ   ΝΟΕΣΙΣ Δ2   ΝΟΕΣΙΣ Δ32

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>