αφισα 23   αφισα 22

Την Τρίτη 29 Μαρτίου 2022 υλοποιήθηκε στο σχολείο μας εκπαιδευτική ημερίδα για τους μαθητές μας στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος SALL: Schools as lining Labs στο οποίο συμμετέχουμε με θέμα: «Ελάτε να βάλουμε το ελαιόλαδο στη διατροφή μας». Στην ημερίδα ήταν καλεσμένοι ειδικοί και επιστήμονες ώστε να ενημερώσουν, να πληροφορήσουν και να λύσουν τις απορίες των μαθητών μας σχετικά με την ελιά και το ελαιόλαδο και στη συνέχεια οι μαθητές να διαχύσουν τις πληροφορίες στην κοινότητα.

Η ημερίδα οργανώθηκε συνδυαστικά με δια ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευση καθώς τα μέτρα για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού δεν επιτρέπουν την παρακολούθηση μαθητών από διαφορετικά τμήματα στον ίδιο χώρο. Το όλο εγχείρημα στηρίχτηκε στον υπάρχοντα εξοπλισμό του σχολείου αλλά και στην τεχνική υποστήριξη του καθηγητή πληροφορικής του σχολείου μας, κ. Φτεργιώτη Κων/νου.

Στην αρχή, δια ζώσης   παρουσίασε την καλλιέργεια της ελιάς και τις δυσκολίες της ο κ. Γαϊτατζής Ιωάννης δάσκαλος του σχολείου μας αλλά και ελαιοκαλλιεργητής. Έπειτα ο κ. Ρουκάς Δημήτριος, γεωπόνος, επιστημονικός συνεργάτης Π.Ε. Πιερίας, ενημέρωσε τους μαθητές μας για την καταγωγή της ελιάς η οποία εντοπίζεται από πολύ παλιά να ευδοκιμεί στην περιοχή του Ολύμπου. Οι πληροφορίες που μας έδωσε έκαναν μεγάλη εντύπωση στους μαθητές μας και πρόθυμα απάντησε σε όλες τις απορίες τους. Νιώσαμε όλοι πολύ τυχεροί που ζούμε σε έναν τόπο τόσο εύφορο και προικισμένο με ένα δέντρο όπως η ελιά που μας χαρίζει το χρυσαφένιο λαδί της το οποίο αξιοποιούσαν από πολύ παλιά οι άνθρωποι στην καθημερινή τους ζωή σε πολλές χρήσεις. Επίσης επεσήμανε και πόσο σημαντικό έσοδο αποτελεί για τους κατοίκους της περιοχής μας. Στη συνέχεια συνδεθήκαμε εξ αποστάσεως με την κα Ευαγγελοπούλου Βασιλική, Διαιτολόγο- διατροφολόγο, η οποία μας ενημέρωσε για την διατροφική αξία του ελαιόλαδου. Οι μαθητές είχαν πολλές απορίες και τους έκαναν εντύπωση οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαιόλαδου στον οργανισμό μας. Κράτησαν τις συμβουλές για το μαγείρεμα του λαδιού και την ποσότητα που μπορούμε να συμπεριλάβουμε στην διατροφή μας και τις μετέφεραν στους γονείς τους συμπεραίνοντας ότι πρέπει να προσέχουμε το είδος του λαδιού, που επιλέγουμε (να προτιμάμε το ελαιόλαδο) αλλά και την ποσότητα που πρέπει να χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας διατροφή.

Και η εκδήλωση μας έκλεισε με τον μπουφέ που δημιουργήθηκε από τις παρασκευές με ελαιόλαδο που ετοίμασαν μαθητές με τους γονείς τους και τις προσφέραν στο σχολείο μαζί με τη συνταγή. Όλοι οι μαθητές μας με χαρά δοκίμασαν όλα τα εδέσματα και ενθουσιάστηκαν από τις γεύσεις τους και την ποικιλία!

Μετά τις πληροφορίες που αποκόμισαν από την ημερίδα αλλά και τη γευστική δοκιμή των παρασκευασμάτων με ελαιόλαδο, οι μαθητές μας κατέληξαν στο παρακάτω σύνθημα:

«Το ελαιόλαδο χαρίζει ενέργεια, υγεία και γεύση στη διατροφή μας!»

Με τις συνταγές που μας έφεραν οι μαθητές μας κάναμε ένα βιβλίο συνταγών με ελαιόλαδο το οποίο μπορείτε να δείτε εδώ.

Τέλος παρουσιάστηκαν και οι ψηφιακές αφίσες του προγράμματος με τις φωνούλες των παιδιών σε ελληνικά και αγγλικά.

Ευχαριστούμε θερμά τους εισηγητές μας, Ρουκά Δημήτριο, Ευαγγελοπούλου Βασιλική και Γαϊτατζή Ιωάννη, που με χαρά δέχτηκαν την πρόσκληση μας και στήριξαν την ημερίδα μας, τους εκπαιδευτικούς μας που συνέβαλαν με τον τρόπο τους ο καθένας, τους μαθητές μας οι οποίοι με πολύ ενδιαφέρον και υπομονή παρακολούθησαν τις εισηγήσεις, τον εκπαιδευτικό πληροφορικής, κα Φτεργιώτη Κων/νο που ανέλαβε την τεχνική υποστήριξη και τους γονείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας και πρόσφεραν τις παρασκευές με ελαιόλαδο για τον μπουφέ μας. Τέλος ευχαριστούμε πολύ και την υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων, κα Αμανατίδου Μαργαρίτα, η οποία μας τίμησε με την παρουσία της εκπροσωπώντας την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Πιερίας.

εισηγηση 1β      εισηγηση 2 -0

εισηγηση 2   ωωωω

μπουφες 0     μπουφες 22 μπουφες β1 ταξη μπουφες 4 μπουφες 2 μπουφες 1 μπουφες Γ ταξη   3

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>