περπερουνα 1

Την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου, οι μαθητές της Β΄ τάξης με τη μουσικό, κα Γκουγκουστάμου Γεωργία και τη γυμνάστρια, κα Τερζή Αναστασία αναβίωσαν  το έθιμο της «Περπερούνας» το οποίο  είναι ένα πανελλήνιο και πανάρχαιο έθιμο για την αναβροχιά. Όταν δεν έβρεχε και κινδύνευαν να καταστραφούν οι καλλιέργειες  από την ξηρασία, οι κάτοικοι ή θα πήγαιναν στην εκκλησία να κάνουν παράκληση ή  θα έκαναν μια «Περπερούνα».

Οι μαθητές αφού έμαθαν το τραγουδάκι της «Περπερούνας», στόλισαν μια μαθήτρια με λουλούδια και πράσινα φύλλα της άνοιξης….. για να πρασινίσει ο τόπος σαν την «Περπερούνα», ξεχύθηκαν στην αυλή και στις τάξεις και έφεραν την άνοιξη σε όλο το σχολείο. Η αλλαγή του μήνα και κατά συνέπεια της εποχής, έδωσε την ευκαιρία στα παιδιά να αναβιώσουν ένα από τα παλαιότερα έθιμα της χώρας μας.

Το τραγούδι της «Περπερούνας»

Περπερούνα περπατεί, το Θεό παρακαλεί

για να βρέξει μια βροχή, μια βροχή μια σιγανή.

Θεέ μου βρέξε μια βροχή, μια βροχή μια σιγανή,

μια βροχή μια σιγανή, μια βροχή καλή βροχή

Μια βροχή καλή βροχή κι άλλη μια καλύτερη

για να γίνουν τα σιτάρια και της γης τα χορταράκια.

Να φυτρώσουν και ν’ ανθίσουν και τον κόσμο να πλουτίσουν

τα σιτάρια, τα μπαμπάκια και τα δροσερά χορτάρια.

Μπάρες, μπάρες το νερό και το γέννημα σωρό.

Μπάρες, μπάρες τα νερά μπάρες, μπάρες τα κρασιά

Τα παιδιά πήγαιναν σε κάθε σπίτι τραγουδώντας, έβγαινε η νοικοκυρά και έβρεχε τα χόρτα της «Περπερούνας». Τότε το στολισμένο κορίτσι τιναζόταν  και έπεφταν οι σταγόνες στο έδαφος όπως η βροχή. Όπως λοιπόν έβρεχαν την καταπράσινη και λουλουδιασμένη «Περπερούνα», έτσι να έστελνε ο Θεός μια βροχή για να πρασινίσει η γη. Τέλος η νοικοκυρά του σπιτιού τους έδινε κεράσματα ή χρήματα για το καλό και αυτοί τους εύχονταν «Καλή βροχή, να δώσει ο Θεός».

Η αναβίωση των εθίμων της χώρας μας δίνει την ευκαιρία στους μαθητές μας να έρθουν σε επαφή με την πολιτιστική μας κληρονομία με αποτέλεσμα αυτή να περνάει από γενιά σε γενιά και να μη χάνεται ποτέ. Επίσης εξάπτει το ενδιαφέρον τους για την ιστορία του τόπου τους αποκομίζοντας πληροφορίες για το παρελθόν με διασκεδαστικό και παιγνιώδη τρόπο.

περπερουνα 2   περπερουνα 4

περπερουνα 6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>