racism

Η 21η Μαρτίου ανακηρύχτηκε από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ τον Οκτώβρη του 1966 ως Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Ρατσισμού και των Φυλετικών Διακρίσεων. Εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, ανάμεσά τους και εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, συνεχίζουν να βιώνουν φαινόμενα ρατσισμού και να πέφτουν θύματα διακρίσεων, λόγω του φύλου, της εθνικότητας, του χρώματός τους, της θρησκείας τους. Αλλά ας μη ξεχνάμε:

«Κανείς δεν γεννιέται, μισώντας κάποιον για το χρώμα του δέρματος, την καταγωγή ή την θρησκεία του. Οι άνθρωποι πρέπει να μάθουν να μισούν κι αν μπορούν να διδαχθούν το μίσος, μπορούν να διδαχθούν και την αγάπη, γιατί η αγάπη έρχεται πιο φυσικά στην ανθρώπινη καρδιά παρά το αντίθετο»

Nelson Mandela

Φέτος στα πλαίσια του εορτασμού οι μαθητές όλων των τάξεων ενημερώθηκαν για το θέμα με προβολή ανάλογων ταινιών, ανάγνωση σχετικών λογοτεχνικών βιβλίων και συζήτησαν για τα δικαιώματα των ανθρώπων και κυρίως των παιδιών.

Συγκεκριμένα οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης παρακολούθησαν την ταινία «Το καναρινί ποδήλατο» του Σταύρακα και ακολούθησε προβληματισμός και συζήτηση. Οι μαθητές της Γ΄ και Δ΄ τάξης παρακολούθησαν την ταινία: «Chromophobia», μια ταινία μικρού μήκους του 1966 από τον Βέλγο δημιουργό Raoul Servais, για τον τρόπο που το ανθρώπινο πνεύμα αντιμάχεται το φασισμό και υπερασπίζεται τη διαφορετικότητα. Ενώ οι μικροί μαθητές της Β΄ διάβασαν το βιβλίο “Κανείς δεν είναι τέλειος” και της Α΄ το βιβλίο της Ελίζ Ντιβάλ: «Η καινούρια μαθήτρια», συζήτησαν και ζωγράφισαν? αποτυπώνοντας γλαφυρά τα συναισθήματα τους…

10A   11A

12A   13A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>