ΠΥΔΝΑ 17Α

Την Πέμπτη 19 Μαΐου, οι μικροί μαθητές της Α΄ τάξης πραγματοποίησαν την πρώτη τους εκπαιδευτική επίσκεψη με λεωφορείο χωρίς τους γονείς τους. Η λαχτάρα και η αγωνία τους ήταν ζωγραφισμένη στα προσωπάκια τους αλλά μόλις ξεκίνησε το λεωφορείο αμέσως μετατράπηκε σε χαρά και χαμόγελα.

ΠΥΔΝΑ 0   ΠΥΔΝΑ 2

Η πρώτη μας στάση έγινε στην επισκέψιμη μουσειακή αποθήκη του Μακρυγιάλου όπου μας περίμενε η αρχαιολόγος Αθανασιάδου Αθηνά. Με χαρά μας ενημέρωσε ότι ο τόπος μας έχει κατοικηθεί από πολύ παλιά, και συγκεκριμένα από την νεολιθική εποχή όπως είδαμε και στο χάρτη. Στη συνέχεια μας παρουσίασε τα ευρήματα που εντοπίστηκαν στους οικισμούς αλλά και στους 4500 τάφους που έφερε στο φως η ανασκαφή. Με υπομονή έλυσε όλες τις απορίες τους και της υποσχεθήκαμε ότι θα ξαναέρθουμε και την επόμενη σχολική χρονιά. Φεύγοντας από το Μουσείο οι μαθητές μας αποκόμισαν όχι μόνο πληροφορίες για τον τόπο μας, την Πιερία, αλλά και για τη σημασία και το ρόλο των Μουσείων.

 

ΠΥΔΝΑ 3   ΠΥΔΝΑ 4  ΠΥΔΝΑ 6

   ΠΥΔΝΑ 5   ΠΥΔΝΑ 16  ΠΥΔΝΑ 10

ΠΥΔΝΑ 11    ΠΥΔΝΑ 8Α

 

Στη συνέχεια αφού κάναμε ένα διάλειμμα για το κολατσιό μας, πήγαμε στο Βυζαντινό κάστρο της Πύδνας. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν γιατί δεν ξαναβρέθηκαν σε κάστρο και ήθελαν να το εξερευνήσουν όλο. Εδώ μας περίμενε η αρχαιολόγος Δούγκλερη Έφη μαζί με τον φύλακα του αρχαιολογικού χώρου. Η τοποθεσία του κάστρου είναι μαγευτική καθώς από τη μια πλευρά ατενίζεις το γαλάζιο της θάλασσας και από την άλλη την μαγεία του γερο-Όλυμπου.

ΚΑΣΤΡΟ 1    ΚΑΣΤΡΟ 4

ΚΑΣΤΡΟ 3     ΚΑΣΤΡΟ 10

Μάθαμε λοιπόν ότι το κάστρο της Πύδνας είναι πολύ παλιό, ιδρύθηκε τον 6ο αι. από τον Ιουστινιανό και από τότε άλλαξε πολλές μορφές. Σήμερα στο εσωτερικό του, το σημαντικότερο κτήριο που εντοπίσαμε είναι η επισκοπική βασιλική εκκλησία, η οποία, όπως μας είπε η αρχαιολόγος, αντιγράφει σε μικρότερη κλίμακα την Αγία Σοφία της Θεσσαλονίκης. Τα παιδιά εντόπισαν και το πηγάδι που τους έκανε μεγάλη εντύπωση αλλά και τους πέτρινους ληνούς, δηλαδή τα πατητήρια για τα σταφύλια και τις ελιές και μας εξήγησε τη διαδικασία και με πόσο κόπο έβγαζαν το κρασί από τα σταφύλια και το λάδι από τις ελιές. Επίσης είδαμε κι ένα τεράστιο αγγείο στο οποίο αποθήκευαν το λάδι ή το κρασί. Γεμάτοι όμορφες εικόνες αλλά και πολλές πληροφορίες επιστρέψαμε στο σχολείο αφού πρώτα ευχαριστήσαμε την κα Έφη για την υπομονή και το χαμόγελο της.

ΚΑΣΤΡΟ 9   ΚΑΣΤΡΟ 6 ΚΑΣΤΡΟ 7 ΚΑΣΤΡΟ 8ΚΑΣΤΡΟ 13 ΚΑΣΤΡΟ 14 ΚΑΣΤΡΟ 15 ΚΑΣΤΡΟ 16   ΚΑΣΤΡΟ 11Α

ΚΑΣΤΡΟ 12Α

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>